EasySampler serien opsamling af urin og afføring

Om afføringsprøver

Afføring eller fæces, som det hedder på latin, kan afdække værdifulde oplysninger om, hvad der er galt i maven, tarmene eller en anden del af det gastrointestinale system.

Den mest almindelige årsag til at teste afføring er for at undersøge, om en bestemt type bakterie eller parasit har inficeret tarmene. Afføringen kan også analyseres for, hvad den indeholder – fx af fedt. En IFOBT-tests kan yderligere bruges til at diagnosticere årsager til blødning i mave-tarm-systemet – herunder colorectal cancer og mave-tarm-kræft.

Laboratorieanalyser af afføring anvendes også til undersøgelser for:

 

1-2 kilo bakterier i tarmen

En voksen persons tarm indeholder 1-2 kilo bakterier og er hjemsted for mere end tusind forskellige bakteriearter. De fleste arter er harmløse eller ligefrem hjælpsomme og har indflydelse på alt – lige fra hvor rask du er, hvad du vejer og sågar, hvad du tænker.

Den menneskelige tarms mikrobiota (tidligere også kaldet tarmflora) er individuelt sammensat, og ikke to personer har den samme mikrobiota. Ingen kender den optimale bakteriecocktail, men eksperter mener, at nøglen til et godt helbred er mange forskellige bakterietyper – en stor diversitet er med andre ord vigtig.

Kommer der ubalance i tarmens mikrobiota – fx med en overvægt af dårlige tarmbakterier, stiger risikoen for at få en række alvorlige sygdomme. Derfor giver det god mening af tage prøver af afføringen og at undersøge den nærmere.

Se den underholdende instruktionsvideo udarbejdet af NHS Gibraltar.
Gå til instruktionsvideo

Problemer med afføringsprøver i hjemmet

I modsætning til de fleste andre laboratorieprøver, tages afføringsprøver normalt af patienten selv i hjemmet. Mange patienter synes imidlertid, at det er vanskeligt, ubehageligt og uhygiejnisk at opsamle afføring.

Flere end 50% af patienterne tager en afføringsprøve direkte fra toiletkummen*. Det er ikke blot teknisk vanskeligt, men skaber også potentielle målefejl, fordi noget af afføringen tabes i det omgivende vand. Eller fordi der sker forurening fra toilettets desinfektionsmidler eller andre kilder.

 

EasySampler – brugervenlige engangsopsamlere

For at løse dette problem har vi hos GP Medical Devices udviklet serien EasySampler. Serien består af to modeller til brugervenlig opsamling af afføringsprøver og én model til opsamling af urin og vandig afføring. Alle modeller er fremstillet af biologisk, nedbrydeligt specialpapir. Opsamlingspapiret fastgøres til toiletkummen, og efter brug skylles det ud i toilettet.

Læs mere om EasySampler-serien her

 

Kildehenvisning:

*)Ahlquist, DA et al.: A Stoole Collection Device: The First Step in Occult Blood Testing. Annals of Internal Medicine. 1988; 108: 609 – 12